Consorci Esportiu
Contacte   |  
ca | es-ES

Centre històric de Banyoles

El casc antic de Banyoles és l'origen de la vila medieval i de la ciutat en si. Es tracta d'un nucli històric sorgit a l'ombra de la construcció del Monestir de Sant Esteve. El cenobi benedictí va acabar donant peu a la formació de la vila vella, a partir del segle IX. Carrers de pedra, placetes i racons, edificis civils i religiosos, art i el pas de l'aigua a través dels recs de sortida de l'Estany, conformen un centre únic que cal conèixer i visitar a fons.

Plaça Major (s.XIII): És la plaça principal i més important de Banyoles.

Pia Almoina (s. XIV): Palau gòtic. Es va fundar per repartir pa i roba a les famílies pobres de la ciutat. Actualment és la seu del Museu Arqueològic Comarcal, que conté importants col·leccions de prehistòria, arqueologia i paleontologia.

La Muralla (s. XIII): Des del carrer Pia Almoina es pot veure l'únic tram de muralla que queda del que hauria estat el recinte enmurallat de Banyoles. Aquest recinte va perdurar del s. XIII al XVIII.

Llotja del Tint (s.XV): És de les poques fàbriques medievals catalanes que conserven l'estructura original. Es tracta d'un edifici utilitzat per pintar els teixits de llana. Actualment es dedica a sala municipal d'exposicions.

Carrer de la Paraireria: Uneix l'església de Santa Maria dels Turers amb la Plaça de la Font. És el carrer més curt i estret de la ciutat. Es va dedicar al gremi de paraires, un dels més antics de Banyoles, que es dedicava a l'art de la llana.

Santa Maria del Turers (s. XIII): Església gòtica de nau única. La planta de l'absis és hemidecagonal i les parets tenen 7 grans finestrals. Els vitralls són recents.

Monestir de Sant Esteve: Conserva restes d'èpoques molt diverses. L'església actual i el claustre, excepte la portalada, que és del gòtic tardà, són d'estil neoclàssic.

Plaça del Teatre (s.XII): Era la plaça del mercat. Va ser el centre del primer nucli urbà medieval. Es denomina Plaça del Teatre pel fet d'haver-se situat aquí el teatre municipal des de 1847 fins a l'any 1934.

Museu Darder d'Història Natural: Els temes de les diferents sales del museu són la figura de Francesc Darder i les seves principals contribucions en el camp de la història natural i animal.

Cultura de Banyoles

Inicia la sessió